وقفی که بر تاریخ و علم اثر گذاشت؛ احیای یک گنجینه علمی با هدایت رئیس دانشگاه رضوی
۱۴۰۳-۱۰-۱۷

مدرسه میرزا جعفر؛ موقوفه‌ای ۴۰۰ ساله که دوباره در دل مشهد می‌درخشد

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر جهانگیری می‌گوید: مدرسه میرزا جعفر به همت تولیت فقید آستان قدس رضوی، آیت‌الله واعظ طبسی(ره) و با ضمیمه مدرسه خیرات‌خان، به‌طور رسمی به دانشگاه علوم اسلامی رضوی پیوست و فعالیت‌های علمی و فرهنگی خود را آغاز کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر جهانگیری، رئیس دانشگاه رضوی در گفت و گو با روزنامه قدس از احیای موقوفه علمی میرزاجعفر به نام مدرسه علمیه میرزاجعفر سخن گفت که مشروح آن در ادامه تقدیم می شود:

مدرسه میرزا جعفر؛ موقوفه‌ای ۴۰۰ ساله که دوباره در دل مشهد می‌درخشد

در دل مشهد مقدس و در سایه نورانی حرم مطهر امام رضا(ع)، مدرسه‌ای موقوفه و باعظمت قرار دارد که با قدمتی نزدیک به ۴۰۰سال، گنجینه‌ای از تاریخ، علم و معنویت را در خود جای داده است. مدرسه میرزا جعفر که از روزگاران دور محل فراگیری علوم دینی برای بزرگان و علمای خراسان بوده، طی سال‌ها با تحولات مختلفی روبه‌رو شد. اما اکنون این مدرسه تاریخی که در اصل موقوفه‌ای ارزشمند است، با هدایت و حمایت تولیت معزز و همت مسئولان و اساتید برجسته، بار دیگر به اوج شکوه و رونق خود بازگشته و تبدیل به یکی از مهم‌ترین مراکز علمی حوزوی در منطقه شده است. حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر جهانگیری، رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در گفت‌وگویی ویژه، از تلاش‌های صورت‌گرفته برای احیای این مدرسه موقوفه و ارتقای آن به جایگاهی برجسته در عرصه علم و دین می‌گوید.

مدرسه میرزا جعفر؛ موقوفه‌ای ۴۰۰ ساله که دوباره در دل مشهد می‌درخشد

مدرسه میرزا جعفر؛ گنجینه‌ای درخشان

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر جهانگیری در اشاره به قدمت تاریخی مدرسه میرزا جعفر می‌گوید: این مدرسه موقوفه با ۴۰۰ سال تاریخ، همواره کانونی برای علوم دینی و اسلامی و یکی از مهم‌ترین مراکز حوزه علمیه بوده است. موقعیت خاص آن در کنار حرم مطهر حضرت رضا(ع) سبب شده در طول تاریخ از حضور بزرگان و اندیشمندان حوزه‌های علمیه برخوردار باشد. در دوره‌های اخیر نیز حضور رهبر معظم انقلاب و استادان برجسته، این مکان را به محلی پرجاذبه برای اهل علم تبدیل کرده است.

وی در ادامه اضافه می‌کند: مدرسه میرزا جعفر به همت تولیت فقید آستان قدس رضوی، آیت‌الله واعظ طبسی(ره) و با ضمیمه مدرسه خیرات‌خان، به‌طور رسمی به دانشگاه علوم اسلامی رضوی پیوست و فعالیت‌های علمی و فرهنگی خود را آغاز کرد. از آن زمان تاکنون، نزدیک به ۴۰سال از فعالیت مداوم این مدرسه می‌گذرد و در این مدت، هیچ‌گاه دروس حوزوی در آن تعطیل نشده است. مدرسه همچنان به‌عنوان یکی از پایگاه‌های اصلی آموزش علوم دینی در مشهد فعالیت می‌کند.

مدرسه میرزا جعفر؛ موقوفه‌ای ۴۰۰ ساله که دوباره در دل مشهد می‌درخشد

بازگشت به روزهای درخشان تاریخ در مدرسه میرزاجعفر

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر جهانگیری با اشاره به تاریخ درخشان مدرسه میرزا جعفر می‌گوید: این مدرسه در گذشته شاهد حضور بزرگانی چون حضرات آیات مرتضوی، رضازاده، شیخ جواد مروی و دیگر علما بوده است که درس‌های مختلف حوزوی را در آنجا تدریس می‌کردند. اما به دلیل برخی شرایط و مصالح، در مدت زمانی مسیر دسترسی به مدرسه از صحن انقلاب مسدود شد. این موضوع سبب شد برخی تصور کنند مدرسه علمیه میرزا جعفر از رونق افتاده و دیگر در آنجا دروس حوزوی برگزار نمی‌شود. این تلقی اشتباه در میان مردم رواج یافت. با راهنمایی‌های تولیت معزز آستان قدس رضوی، حجت‌الاسلام والمسلمین مروی و با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب تصمیم گرفته شد مدرسه میرزا جعفر دوباره احیا شود و مانند گذشته، در کنار فعالیت‌های دانشگاه علوم اسلامی رضوی، به شکوه و رونق خود بازگردد.

حجت‌الاسلام جهانگیری در تشریح اقدامات صورت گرفته، می‌گوید: برای احیای این مدرسه، ورودی مدرسه میرزا جعفر از صحن انقلاب باز شده و از اساتید بزرگ حوزه علمیه برای تدریس دروس خارج فقه و اصول در این مدرسه دعوت شد. به لطف خدا، در مدت زمان کوتاهی این مدرسه تبدیل به دومین مدرسه بزرگ حوزه علمیه خراسان از نظر کمیت و نخستین مدرسه از نظر کیفیت شد. اکنون دروس مختلفی توسط علمای برجسته مشهد در این مدرسه برگزار می‌شود. به‌ویژه درس خارج فقه حجت‌الاسلام والمسلمین مروی که یکی از پرجمعیت‌ترین دروس خارج حوزه علمیه در مشهد است و همین‌طور درس حجت‌الاسلام والمسلمین زمانی که خود از پرجمعیت‌ترین دروس خارج مشهد است، در این مدرسه برگزار می‌شود. براساس برخی آمار، بیش از ۴۰۰ و گاهی تا ۵۰۰ نفر از طلاب در اینجا رفت و آمد دارند و از فضاهای موجود در مدرسه میرزا جعفر و دانشگاه علوم اسلامی رضوی استفاده می‌کنند.

احیای مدرسه میرزا جعفر؛ نگاهی به آینده‌ای روشن و پررونق

رئیس دانشگاه علوم اسلامی رضوی در ادامه می‌گوید: برنامه‌های دانشگاه علوم اسلامی رضوی همچنان طبق روال گذشته در مدرسه میرزا جعفر برگزار می‌شود و این مدرسه همانند گذشته جزو ارکان دانشگاه علوم اسلامی رضوی است. امیدواریم با همت اساتید بزرگ حوزه و پشتیبانی مدیریت محترم حوزه علمیه، روز به روز بر رونق این مدرسه افزوده شود. در این فرصت، لازم است از تلاش‌ها و توصیه‌های عالمانه تولیت معزز آستان قدس رضوی که هم ارشادات ایشان و هم حمایت‌های ایشان در قالب سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی سبب احیای این مدرسه شد، تشکر و قدردانی کنم.

وی سپس به اهمیت مدرسه علمیه میرزا جعفر اشاره و بیان می‌کند: همیشه در این مدرسه برنامه‌های حوزوی دایر بوده است، اما اکنون به‌طور خاص برنامه‌های جدیدی برای عموم طلاب سطح ۴ در نظر گرفته شده است. پس از بازگشایی مدرسه، استقبال بسیار خوبی از سوی اساتید و طلاب صورت گرفت. وقتی تصور اختصاصی بودن این مدرسه برای دانشگاه رضوی و اساتید و طلاب آن از میان رفت، برنامه عمومی که توسط مراکز حوزوی، علما و اساتید ارائه شد، مورد توجه بیشتری قرار گرفت. علمای بزرگ قم و دیگر حوزه‌ها که دغدغه احیای این حوزه علمی را داشتند، اکنون از این برنامه عمومی ابراز رضایت کرده‌اند. امیدواریم این فعالیت‌ها تأثیر مثبت خود را در پررونق شدن مدرسه تخصصی فقه و اصول تابستانه دارالعلم نیز که در دوسال گذشته در دانشگاه رضوی برگزار شده و مورد استقبال طلاب سراسر کشور قرار گرفته، بگذارد.

دکتر جهانگیری در پایان می‌افزاید: برای ارتقای علمی و گسترش فعالیت‌های علمی و پژوهشی مدرسه میرزا جعفر، اگر علما، اساتید و حوزه علمیه پیشنهادی برای برگزاری همایش‌ها، نشست‌های علمی و تخصصی یا هر برنامه مفید دیگری در این مدرسه داشته باشند که به پیشرفت علمی طلاب و حوزه علمیه کمک کند، با کمال میل از آن استقبال خواهیم کرد.

منبع: روزنامه قدس

سازندگان:
منبع:
روابط عمومی
افزودن دیدگاه جدید:

متن ساده

HTML محدود

Image CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید