مهارت های زندگی دانشجویی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، خانم سیروسی، روان شناس و استاد ارتباطات اجتماعی و مهارت های زندگی در جمع دانشچویان خوابگاهی پردیس خواهران دانشگاه رضوی گفت: زندگی مسالمت آمیز یعنی به دور از تعارض بوده و با آرامش زندگی کنیم همدلی، گفت و گو و درک متقابل داشته باشیم که این هم سه پایه دارد نخست احترام بعد همکاری و سپس همزیستی مسالمت آمیز بیت افرادی که در یک مکان مشترک زندگی می کنند.
وی افزود: احترام متقابل در خوابگاه یعنی به باورها و عادتها و اعتقادات و غیره احترام بگذاریم یکی از ارکان اصلی در زندگی مسالمت آمیز و از عناصر موفقیت آمیز در زندگی زناشویی نیز احترام متقابل است.
وی ادامه داد: در کنار این احترام متقابل همدلی و درک هم وجود دارد یعنی تلاش برای درک دیدگاهها و احساسات دیگران یا ایجاد ارتباط عاطفی و همدلی در روابط که سبب همزیستی مسالمت آمیز می شود.
وی یکی از مؤلفههای مهم در ارتباط موثر را حدیث حضرت علی علیه السلام دانست که میفرمایند هرچه که برای خود میپسندی برای دیگران بپسند هرچه که برای خود نمیپسندی برای دیگران هم نپسند.
خانم دکتر سیروسی در ادامه به بیان روشهای زندگی مسالمت آمیز پرداخت و گفت و گو و ابراز وجود را یکی از آن موارد دانست و گفت: حداقل در خوابگاه هفته ای یک جلسه رسمی داشته باشید و به یک سری مسائل باید بپردازید و اگر از رفتار کسی رنجشی صورت گرفته باید بررسی شود و راهکار بدهید چون برخی از دانشجویان خودخوری میکنند.
وی افزود: در این جلسات عموماً فرزندان اول لیدرهای خوبی هستند و مدیریت خوبی دارند یکی از این افراد که قابلیت خوب رهبری کردن را دارد مدیر جلسه و دیگری معاون شود سپس شروع کنند به نوشتن مسائل و بعد به حل و ارائه راهکار بپردازند.
استاد سیروسی اولین قدم در زندگی مسالمت آمیز را آشنا شدن با خصوصیات کسانی که میخواهیم با آنها هم اتاق شویم دانست و گفت: هر کس عزت نفسش بالاتر باشد در این جلسات موفقتر است اگر انتقادی به او شود ناراحت نمیشود و راحت میپذیرد.
وی مدیریت احساسات را یکی دیگر از روشهای زندگی مسالمت آمیز خواند که در کنترل خشم و عصبانیت نمود دارد و به واسطه اثر حرف من روی دیگران باید بدانم که حاضر جوابی بدون فکر باعث آسیب رساندن به روح و روان دوستانم میشود.
وی ادامه داد: هرچه نیازهای انسان در زندگی بیشتر برآورده شود سلامت روان او بیشتر تامین می شود. بر این اساس اگر کسی با این فقر و نیاز بزرگ و سپس وارد جامعه شد به این امید که خود را درمان کرده یا به همان شیوه وارد رابطه و خوابگاه میشود، دچار مشکل خواهد شد و هر چقدر فقرو نیاز بیشتر باشد شخص بسیار حساس و خودخور خواهد شد.
استاد سیروسی یکی از نشانه های بلوغ فکری را خودآگاهی دانست و گفت: شناخت احساسات و میزان رضایت داشتن از خود و اینکه چقدر شاد هستیم، هدفمان چیست؟ چقدر برای رسیدن به هدف تلاش میکنیم؟ چقدر مسؤلیت پذیریم؟ دانش همه این موارد نسبت به خویش خودآگاهی و نشانه بلوغ فکری است.
وی یکی از مولفههای مسؤلیت پذیری را احترام به حقوق دیگران بیان کرد و گفت: سلامت روان، احساس کنترل و خودکفایی فرد ارتباط مستقیم با مسؤلیت پذیری فرد دارد وهرچه فرد مسؤلیت پذیر باشد کنترل استرس او بیشتر است.
وی افزود: به تعداد افرادی که به عنوان منبع حمایت اجتماعی شما باشند به همان میزان میتوانید آرامش را تجربه کنید به خاطر همین میگوییم دوست یک گنج است در زندگی خوابگاهی یک جایی به مشکل میخوریم طرف مقابل را دعوت به گفتگو میکنیم اما گاهی طرف خودخوری میکند و ناراحتی خود را به طرف مقابل نمیگوید از حق خودش میگذرد و طرف مقابل را در اولویت قرار میدهد این شخص اعتماد به نفس ندارد اما گاهی سریع واکنش نشان میدهیم و گاهی با تیکه و کنایه ناراحتی خودمان را به طرف مقابل نشان میدهیم آن کسی که خودخوری دارد آسیب بیشتری میبیند افرادی که معده درد و سردرد و مشکلات بالینی آنها زیاد است ریشه عصبی و روانی دارد و بسیار خودخوری دارند.
استاد سیروسی بیان داشت: افراد منفعل پرخاشگر کسانی هستند که در مقابل رفتار دیگران بسیار خود را نگه میدارند و سکوت میکنند اما یک مرتبه عصبانی میشوند.
وی افزود: سلامت روان ما بستگی به عزت نفس ما دارد عزت نفس سبب افزایش اعتماد به نفس میشود. از همین رو حضرت علی علیه السلام میفرمایند مدارا کردن نیمی از عقل است.
وی ادامه داد: یکی از مسائل مهم در زندگی خوابگاهی انعطاف پذیری است فرق سازش و سازگاری این است که سازش یعنی من مدام با مشکلات طرف مقابل کنار میآیم و سکوت میکنم این نشانه ضعف و عدم ابراز وجود است سازگاری یعنی با طرف مقابل تفاوتهایی دارم اما با هم گفتگو میکنیم و این نشانه سلامت روان است.
سیروسی در پایان به معرفی افراد خودشیفته پرداخت و گفت: آنها خودمحور هستند و زندگی با این افراد سخت است چرا که این افراد اهل سرزنش کردن دیگران هستند.
وی صداقت داشتن در رفتار را نیز یکی از نشانههای عزت نفس دانست که بر این اساس ظاهر شخص و باطنش یکی است و دچار دورویی وپنهان کردن نظر نمی شود.
استاد سیروسی در زمینه توان نه گفتن به دیگران توصیه کرد: ابتدا از شخص تعریف کنیم و خصوصیات مثبت او را بگوئیم و او را تایید کرده سپس با بیان اینکه واقعا دوست دارم کمک کنم، از عدم این امکانف نه بگوئیم./933/