نشست علمی پاسخهای ترمیمی به نا آرامیهای اخیر کشور برگزار شد
به گزارش دانشگاه علوم اسلامی رضوی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر سید محسن موسوی فر، عضو هیئت علمی دانشگاه رضوی در نشست علمی با عنوان پاسخهای ترمیمی به نا آرامیهای اخیر کشور بیان داشت: در این جلسه دنبال دلایل نا آرامی ها نیستیم بلکه سوال اصلی اینجاست که ما چه کردیم که اینگونه شد.
وی افزود: براساس آمار عده ای از این افرادی که در این شلوغی ها شرکت داشتند یا فرزند طلاق بودند یا عده ای از قشر مرفه و یا آسیب دیدگان اجتماعی و یا از نا امیدان نسبت به آینده درجامعه هستند.
وی ادامه داد: با توجه به جملاتحضرت آقا ما هم کاستی هایی و مشکلاتی داشتیم که دشمن این چنین روی آن ها مانور میدهد. باید ببینیم مشکل کار کجا بوده که به اینجا رسیدیم.
مدیر گروه حقوق دانشگاه رضوی بیان داشت: ما به عنوان معلمان، جامعه شناس، جرم شناس و روان شناس و فرهیختگان چه راه حلی باید ارائه دهیم تا مشکل ریشه ای حل شود و برای اتفاقات آینده چه رویکردی باید داشته باشیم؟
وی افزود: چیزی که به عنوان عدالت ترمیمی در 30 سال گذشته در مقابل عدالت ترمیمی مطرح شده رویکرد اصلی آن گفت و گو و صلح و سازش بوده است و عدالت ترمیمی میگوید که فقط به مجرم نگاه نکنیم، بزه دیده و اطرافیان بزه دیده راهم ببینیم، جامعه را هم ببینیم چطور می توان عدالتی پیاده کنیم که بیشترین سود را بزه دیده ببرد و زخم هایی که خورده ترمیم شود این رویکرد عدالت ترمیمی است مواد قانونی و آیات و روایاتی در فقه در این باره داریم.
در ادامه جلسه دکتر علی ادبی رییس کمیسیون آموزش و کارآموزی مرکز وکلای خراسان گفت: برخی عدالت ترمیمی را یک دعوت به یک مشارکت فعال برای شناسایی ابعاد اختلافات یا حوادث اطراف خودمان می دانند که بعد مداخله همه اطراف در این مشارک همه ایده می دهند و افرادی که ایده دادند با آن رویکرد ترمیمی کمک به حل مسئله می کنند.
وی افزود: در رویکرد ترمیمی حوادث یا منازاعات روز به عنوان اختلال بین شهروند با شهروند یا حاکمیت تلقی می شود برای پاسخ به این اختلال دو رویکرد داریم یکی رویکرد سزاگرایانه که مجازات کنیم و رویکرد دیگر غیر کیفری است.
وی ادامه داد: در رویکرد غیر کیفری می گویند این اختلال در روابط را علت شناسی و حل کنیم با روحیه ترمیمی روابط بین این دو طرف را تنظیم کنیم در عدالت ترمیمی از مشارکتی بودن و غیر کیفری بودن راه حل غیر کیفری پیشنهاد کرده و فصل خصومت می کنیم.
دکتر ادبی گفت: نکته تکمیلی آنکه این فرایند در این نوع عدالت باید به این اختلال و اختلاف خاتمه بدهد برخلاف عدالت کیفری که خصومت دوطرف باقی مانده و یک نفر را محکوم کردیم اما در عدالت ترمیمی تنظیم می شود و شرایط به قبل از اختلاف بر می گردد که نقطه تعالی در عدالت اجتماعی است.
در ادامه جلسه دکتر محمد فرجیها، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با تقدیر از دانشگاه رضوی در برگزاری این جلسه بیان داشت: دانشگاه رضوی همیشه برای ما نماد تلفیق دانش علمی وتواضع و زی طلبگی بوده است و دوستانی که در اینجا به ویژه در رشته حقوق تحصیل می کنند دغدغه تحصیل و دانش آموختن دارند و همه وقت خود را در این زمینه صرف می کنند و خود را وقف علم کردند.
وی با تقدیر از پیشگامی در طرح این موضوع به دور از اقتضای فضای رسانه و ژورنالیستی که متفاوت از موضوع علمی و اهل علم و تحصیل است بیان داشت: پیشگامان حوزه عدالت ترمیمی بیشتر قشر مذهبی هستند سازکارهای مراقبت حمایت و بخشش از بستر آموزه های دینی متولد می شود از این رو گرایش آنها چنین است که بدون این نگاه امکان اندیشه ترمیمی و ارائه راهکار نیست.
وی افزود: عدالت ترمیمی برخلاف تحولات حوزه عدالت کیفری که تحت تاثیر استدلال های فلسفی و ذهنی باشد بیشتر تحت تاثیر یافته های علمی و تجربی بوده است.
دکتر عباس شیخ الاسلامی رییس هیئت مدیره کانون وکلای خراسان ضمن تقدیر از دانشگاه رضوی در برگزاری این جلسه و حضور دانشجویان فعال و عالم و پویا و با ادب و نیز مدیریت دانشگاه در تامین محیط امن علمی برای آنها بیان داشت: در رویکرد عدالت ترمیمی قبل از هرچیز با سوالات عمده ای مواجه هستیم که جایگاه آن طرح در دانشگاه و پاسخگوئی به آن سوالات است.
وی میانجیگری را در مسئله عدالت ترمیمی مهم و کار احزاب دانست و گفت: باید احزاب را تقویت کنیم تا بدون محدودیت کار کند مسئله بزرگی است بنابراین میانجیگر بزرگ می خواهند.
وی کانون های صنفی مثل کانون وکلا و نیز ابزاری مثل مطبوعات آزاد را در این زمینه ثمربخش دانست.
در ادامه جلسه به پرسش های دانشجویان حاضر در جلسه از سوی اساتید مدعو پاسخ داده شد.